Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[DOWNLOAD] "London" by Gunnar Pettersson " eBook PDF Kindle ePub Free

London

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: London
  • Author : Gunnar Pettersson
  • Release Date : January 08, 2019
  • Genre: Social Science,Books,Nonfiction,Travel & Adventure,
  • Pages : * pages
  • Size : 751 KB

Description

"Helt fantastisk - personligt, roligt och kunnigt skriven." Expressen
"Fylld av information och betraktelser i en skön blandning." Mitt i Söderort
"Originell... Det Àr ett vÄghalsigt och sjÀlvstÀndigt försök att summera alla kunskaper om staden dÀr författaren har bott sedan 1972 ... Pettersson skriver med polemiskt driv och personlig sakkunskap. Jag lÀngtar omedelbart dit igen." Dagens Nyheter
Du har sÀkert varit i London fler gÄnger Àn du kan rÀkna. Du kanske till och med har jobbat dÀr ett par Är, bott i Hampstead en svÀng och blivit stammis pÄ den dÀr mysiga italienska restaurangen. Du kanske talar en passabel mockney, till och med. Men hur mycket vet du egentligen om London? Antagligen mindre Àn du tror. HÀr fÄr du lÀra dig allt du behöver: hur mycket cricketplanen pÄ Lord s lutar. Varför södra London har sÄ dÄligt rykte. Hur och var man bÀst gör entré i staden.
Gunnar Pettersson Àr författare, journalist och översÀttare. Han har skrivit bÄde prosa, radiodramatik och essÀistik. Hans senaste bok Àr Mannen som kom tillbaka frÄn de döda, om skandalförfattaren Gustaf Ericsson (2000).
"Gunnar Pettersson, som bott i London i drygt fyrtio Är, traskar obekymrat genom sin stad, stadsdel för stadsdel, pÄ sina villkor, och redogör med stor berÀttarlusta och kunnighet för det som tycks vÀcka hans tankar för stunden. Man mÀrker knappt hur djupt han borrar i Àmnena eftersom han lÄter dem förgrena sig Ät alla hÄll i lösa associationsbanor. Hela tiden rinner det fakta, anekdoter, historiska tillbakablickar och samtida skildringar ur honom, varvat med hans eget förhÄllande till staden. Det Àr lika mycket essÀ och kulturhistoria som stadsskildring och sjÀlvbiografi. Hur mÄnga gÄnger har man inte tvingats lyssna till LondonresenÀrer som slagit varandra i huvudet med adresser till barer och affÀrer som vore det en Monty Python-sketch? Nu kan jag i stÀllet kontra med till exempel varför te smakar annorlunda i London, hur stadens vattenförsörjning Àr planerad, att bengali Àr det vanligaste sprÄket efter engelska, att Culex pipiens molestus Àr tunnelbanans egen myggart och för hur det lokala politiska systemet Àr uppbyggt, varför bostadsmarknaden ser ut som den gör, osv. Var för sig skÀrvor. Tillsammans grunden till en stad. Efter att ha tillbringat tvÄ vÄrveckor i London kan jag inte sÀga mig ha haft nÄgon större praktisk nytta av Petterssons bok. DÀremot har den gett mig ovÀrderliga kunskaper om vilket slags stad jag besökt. Jag har inte kÀnt mig som en frÀmling. Boken har gjort staden till min pÄ ett helt annat sÀtt Àn vad adressen till bÀsta brunchen i Shoreditch gör. Pettersson har skrivit precis den typen av bok som gör att man undviker det vÀrsta man kan rÄka ut för som turist: att kÀnna sig som en turist." Torbjörn Flygt, Sydsvenska Dagbladet
London Àr inte en stad utan mÄnga. Det kan man i och för sig sÀga om alla större stÀder, men det Àr sÀrskilt sant om London, som bestÄr av en mÀngd smÄ byar och tÀtorter som genom Ärhundrandena har vuxit ihop till en metropol.
London Àr ocksÄ en vÀrldsstad. Storbritanniens koloniala epok gjorde London till huvudstad inte bara i en nation utan ett imperium, vilket naturligtvis satt sin prÀgel pÄ mat, musik och sprÄk, lÄngt efter att imperiet blivit historia.
London Ă€r en svensk stad. Statistiken Ă€r osĂ€ker, men det bor lika mĂ„nga svenskar i London som i en medelstor svensk stad. Östgötska, skĂ„nska, stockholmska och pitemĂ„l blandas med vietnamesiska, mandarin och swahili i den hĂ€lsovĂ„dliga tunnelbanan.
London Àr politik, mat, ovanliga och vanliga sporter, en stad som konstigt nog har ganska dÄlig musiksmak, en stad som frÄn att ha varit det oÀtligas metropol i vÀrlden blivit ett gastronomiskt centrum.
London - en berÀttelse om en stad Àr en medryckande blandning av sjÀlvbiografi och reseskildring, skriven av en bofast sedan snart femtio Är, en författare som genom sin nyfikenhet lyckas befinna sig bÄde pÄ utsidan och insidan pÄ en gÄng.


Download Ebook "London" PDF ePub Kindle